İtalya’da Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, Afrika’dan artan göçmen akışını durdurmayı ve ülkedeki göçmen merkezlerindeki baskıyı azaltmayı amaçlayarak Arnavutluk ile bir göç mutabakatı imzaladı. Bu anlaşmanın parlamentodaki onay süreci tamamlandı ve İtalyan Senatosu’nda bugün yapılan oylamada, mutabakat oy çokluğuyla kabul edildi.
İtalyan parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin 24 Ocak’ta onayladığı mutabakat, bugün Senato’da oylanarak kabul edildi. 205 sandalyeli Senato’da yapılan oylamada, 93 oyla kabul edilen anlaşma, 61 oya karşı geldi.
Bu mutabakat, İtalya’nın Arnavutluk topraklarında yılda yaklaşık 36 bin düzensiz göçmeni barındıracağı 2 göçmen merkezi kurmasını öngörüyor. Ancak bu anlaşmaya sol muhalefet ve bazı küçük muhalefet partileri karşı çıkıyor. Sol muhalefet, insan haklarına aykırı olduğunu ileri sürerken, küçük muhalefet partileri ise İtalya’ya lojistik ve maliyet açısından yük olacağını iddia ediyor.
Arnavutluk’ta da tartışmalara yol açan bu anlaşma, Arnavutluk Anayasa Mahkemesi tarafından incelendi ve Arnavutluk Anayasası’na uygun bulundu. Şimdi ise anlaşmanın onay süreci için Arnavutluk Meclisi’ne gönderilmesi bekleniyor.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama arasında 6 Kasım 2023’te imzalanan bu anlaşma, Akdeniz’de kurtarılan göçmenlerin bir kısmının Arnavutluk’a nakledilmesini ve burada iltica taleplerinin incelenmesini öngörüyor. Ancak anlaşma, Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşlarının kurtarma gemileri tarafından kurtarılan göçmenleri, reşit olmayanları, hamile kadınları ve savunmasız kişileri kapsamıyor.
Anlaşma çerçevesinde İtalya’nın, Arnavutluk’un kuzeybatısındaki Shengjin limanında bir ilk kabul merkezi kurması ve Gjader bölgesinde ise sonraki prosedürler için bir tesis ve geri gönderme merkezi oluşturması planlanıyor.